erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
88724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88724

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande herenwoning in ruime tuin met vijver, teruggaand tot een begin-19de-eeuwse notariswoning die in 1852, 1869 en 1910 wordt vergroot tot het huidige volume. In 1852 geregistreerd als woning van de Jabbeekse notaris Joannes Lauters.

Onderkelderd breedhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. Rode baksteenbouw met voorgevel die met beraping en details in stucwerk is afgewerkt. Neoclassicistische lijstgevel afgeboord met houten kroonlijst op klossen. De bouwlagen zijn afgelijnd door doorlopende onderdorpels, hoekneggen werken de gevelzijden af. De rechthoekige muuropeningen zijn vlak omlijst, met (deels verdwenen) gedetailleerde sluitstenen. Nieuw schrijnwerk, beluikte benedenvensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1852/12, 1869/6, 1910/1.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 216-217.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.