erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
88728
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88728
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café vlakbij de parochiekerk, teruggaand op de 17de-eeuwse herberg "De Klokke" en bijhorende 18de-eeuwse smidse. Eerste vermelding van "herberghe ende hostelerie de clocke" dateert van 1653.

Het huidige gebouw bestaat uit een hoofdvolume aan straatkant en een haaks ingeplant bijgebouw op het achtererf. In 1830 wordt het als eigendom van hoefsmid Jacob Claeys in het kadaster geregistreerd. Gedurende de 19de eeuw worden een aantal wijzigingen en gedeeltelijke reconstructies van beide volumes aangegeven, die evenwel hun opstelling en omvang tot op vandaag behielden.

Aan straatkant, dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met zwarte geglazuurde pannen (nok parallel aan de straat). Baksteenmetselwerk met geelbruine en rode bakstenen, verwijzend naar de verschillende verbouwingen die het gebouw onderging. Dubbelhuis, getoogde muuropeningen met traditioneel schrijnwerk, beluikte vensters. In dit volume is een woning en een café ondergebracht.

Op het erf, haaks ingeplant rood bakstenen volume onder pannen zadeldak, met segmentboogdeur in een afgeschuinde hoek. Bouwnaden in de zijpuntgevel wijzen op verhogingen en verdwenen aanbouwen.

  • Info over archiefgegevens van M. Desmedt, februari 2008.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1863/32, 1871/8, 1881/69, 1892/6, 1982/28.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88728 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.