Dorpscafé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé

Beschrijving

Café vlakbij de parochiekerk, teruggaand op de 17de-eeuwse herberg "De Klokke" en bijhorende 18de-eeuwse smidse. Eerste vermelding van "herberghe ende hostelerie de clocke" dateert van 1653.

Het huidige gebouw bestaat uit een hoofdvolume aan straatkant en een haaks ingeplant bijgebouw op het achtererf. In 1830 wordt het als eigendom van hoefsmid Jacob Claeys in het kadaster geregistreerd. Gedurende de 19de eeuw worden een aantal wijzigingen en gedeeltelijke reconstructies van beide volumes aangegeven, die evenwel hun opstelling en omvang tot op vandaag behielden.

Aan straatkant, dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met zwarte geglazuurde pannen (nok parallel aan de straat). Baksteenmetselwerk met geelbruine en rode bakstenen, verwijzend naar de verschillende verbouwingen die het gebouw onderging. Dubbelhuis, getoogde muuropeningen met traditioneel schrijnwerk, beluikte vensters. In dit volume is een woning en een café ondergebracht.

Op het erf, haaks ingeplant rood bakstenen volume onder pannen zadeldak, met segmentboogdeur in een afgeschuinde hoek. Bouwnaden in de zijpuntgevel wijzen op verhogingen en verdwenen aanbouwen.

• Info over archiefgegevens van M. Desmedt, februari 2008.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1863/32, 1871/8, 1881/69, 1892/6, 1982/28.