erfgoedobject

Hoekhuis met bijhorend magazijn

bouwkundig element
ID
88729
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88729

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Stationsstraat nummer 1. Hoekhuis met bijhorend magazijn in een verzorgde rode baksteenbouw met accenten in wit-groene geglazuurde baksteen voor de vensteropeningen.

Het hoekhuis wordt in 1908 gebouwd voor Edmond Billiet-De Clerck, "briefdrager" in Jabbeke. In 1914 blijkt dezelfde eigenaar in het huis een winkel te hebben ondergebracht, en wordt het gebouw met het magazijn in de Stationsstraat uitgebreid.

Hoekhuis van één + één afgeschuinde hoektravee + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddaken. In de Stationsstraat een lager magazijn van drie traveeën en twee lagere bouwlagen onder pannen zadeldak, in aansluitende bouwstijl. Rode baksteenbouw op hardstenen plint; traveeën gescheiden door vlakke pilasters; hoektravee bekroond met getrapt dakvenster.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1908/3, 1914/3.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis met bijhorend magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88729 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.