erfgoedobject

Paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein

bouwkundig element
ID
88743
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88743

Juridische gevolgen

Beschrijving

Flamincka Park nr. 35. Voormalige paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein, ca. 1881 gebouwd ten zuidoosten van het kasteel dat Christian du Bus de Gisignies liet optrekken in 1862. De oudere landgebouwen, die meer westelijk gelegen waren en het zicht vanuit het kasteel belemmerden, werden afgebroken en vervangen door een L-vormig nieuw gebouw met koetshuis en paardenstallen. Bij de verkaveling van het kasteeldomein in 1965-66 werd het gebouw door de NV Bouwonderneming Gebroeders Verhaeghe (Loppem) gerenoveerd en als villa doorverkocht.
Pittoreske villa in ruime tuin, aan straatzijde door een fraai smeedijzeren hekwerk afgesloten. Hekwerk tussen bakstenen pijlers met fraai hardstenen sluitsteen; gekruld smeedwerk met verwerking van de ineengestrengelde initialen "C en B" van de 19de-eeuwse bouwheer van het domein Christian du Bus de Gisignies. Deze initialen worden eveneens verwerkt als sierankers van het rode bakstenen gebouw, dat onder leien schilddaken met getrapte dakvensters en kleine leien dakkapellen is gevat. Lijstgevels bekroond met houten geprofileerde gootlijst en muizentandfries. Kort dwarsgebouw aan de straat met natuurstenen kruiskozijnen en rechthoekige deuren met gedeelde bovenlichten. Het langwerpige volume is aan tuinzijde met een spitsboogarcade geopend, bij renovatie met glas afgesloten. Deels gekasseid binnenerf.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1881/15, 1966/10.

VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 175-212.


Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88743 (Geraadpleegd op 09-05-2021)