Paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Jabbeke
Deelgemeente Jabbeke
Straat Flamincka Park
Locatie Flamincka Park 35, Jabbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Jabbeke (adrescontroles: 19-02-2008 - 19-02-2008).
  • Inventarisatie Jabbeke (geografische inventarisatie: 06-01-2005 - 01-01-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Flamincka Park nr. 35. Voormalige paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein, ca. 1881 gebouwd ten zuidoosten van het kasteel dat Christian du Bus de Gisignies liet optrekken in 1862. De oudere landgebouwen, die meer westelijk gelegen waren en het zicht vanuit het kasteel belemmerden, werden afgebroken en vervangen door een L-vormig nieuw gebouw met koetshuis en paardenstallen. Bij de verkaveling van het kasteeldomein in 1965-66 werd het gebouw door de NV Bouwonderneming Gebroeders Verhaeghe (Loppem) gerenoveerd en als villa doorverkocht.
Pittoreske villa in ruime tuin, aan straatzijde door een fraai smeedijzeren hekwerk afgesloten. Hekwerk tussen bakstenen pijlers met fraai hardstenen sluitsteen; gekruld smeedwerk met verwerking van de ineengestrengelde initialen "C en B" van de 19de-eeuwse bouwheer van het domein Christian du Bus de Gisignies. Deze initialen worden eveneens verwerkt als sierankers van het rode bakstenen gebouw, dat onder leien schilddaken met getrapte dakvensters en kleine leien dakkapellen is gevat. Lijstgevels bekroond met houten geprofileerde gootlijst en muizentandfries. Kort dwarsgebouw aan de straat met natuurstenen kruiskozijnen en rechthoekige deuren met gedeelde bovenlichten. Het langwerpige volume is aan tuinzijde met een spitsboogarcade geopend, bij renovatie met glas afgesloten. Deels gekasseid binnenerf.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1881/15, 1966/10.

VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 175-212.

Bron: Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   

Auteurs: Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Flamincka Park

Flamincka Park (Jabbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.