erfgoedobject

Klooster, kapel en school

bouwkundig element
ID
88746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88746

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrije basisschool "De Klimtoren", bestaande uit de oorspronkelijke kloostergebouwen van de zusters Apostolinnen uit 1838-1839, de kapel uit 1869, de gebouwen van de meisjesschool uit 1951 die er ten zuiden werden aan toegevoegd, en het veelhoekige schoolgebouw uit 1989 ten noorden.

Historiek

In 1838-1839 werd een kloosterschool gebouwd ten zuiden van de kerk. In 1868-1871 werden de gebouwen uitgebreid met een haaks op de gebouwen ingeplante kapel; de bestaande kloostergebouwen werden naar het noorden verlengd en met een verdieping verhoogd. In 1879 vond een belangrijke uitbreiding naar het zuiden toe plaats. Tijdens het interbellum voerde men verbouwingen en uitbreidingen uit aan de gebouwen. In 1945 werd een nieuwe zuidbouw toegevoegd, in 1989 een noordelijke nieuwbouw. Daarbij werden de bestaande gebouwen grondig gerenoveerd, met onder meer de omvorming van de kapel tot refter. Daarbij werd het interieur volledig vernield; het harmonium staat nu in het klooster van Ruiselede.

Beschrijving

Het 19de-eeuwse kloostergebouw bestaat uit twee volumes van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, evenwijdig met de straat ingeplant. Sobere gepleisterde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Centraal, de rood bakstenen kapel, haaks op de straat ingeplant. Eenbeukige kapel van drie traveeën. Fraaie in- en uitzwenkende topgevel bekroond met ijzeren kruis, en afgewerkt met hoekneggen en getrapte fries. Eenvoudige korfboogdeur met geel bakstenen strek, waarboven een beeldnis en een grote oculus met stervormige roedeverdeling. De zijgevels hebben een bakstenen kroonlijst en drie rechthoekige vensters.

  • PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999, p. 194-197, 207-212.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster, kapel en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88746 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.