erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88750
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88750
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse donkerrode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, geschikt op een onverhard erf, met aan beide zijden van de oprit een boomgaard en ten noorden van het huis een moestuin. Erf toegankelijk via een hek tussen ijzeren pijlers.

Historiek

Circa 1845 worden het huidige woonhuis en de haaks daarop ingeplante dwarsschuur gebouwd op de plaats van een ouder boerenhuis. In 1881 wordt het huis aan oostzijde met een stalvolume uitgebreid, ten westen met een varkensstal.

Beschrijving

Boerenhuis centraal op erf, haaks op de straat ingeplant. Donkerrode dubbelhuis van vijf traveeën, getoogde muuropeningen, beluikte vensters. Rechts aansluitend, stal van zes traveeën, met twee staldeuren en kleine stalvensters. Volume van huis en stal gevat onder een vernieuwd zadeldak. Tegen de westelijke zijpuntgevel van het huis, een lage varkstensstal onder pannen lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Haaks op het huis, een dubbele dwarsschuur in rode baksteenbouw. De poorten zijn dichtgemaakt; geïncorporeerde stallen met gedeelde staldeuren en kleine staldeuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1852/28, 1881/55.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88750 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.