Hoeve 't Guysenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Guysenhof

Beschrijving

Hoeve "'t Guysenhof", met haar naam verwijzend naar haar geschiedenis als één van de 167 achterlenen van de baronie van Guysen.

Historiek

De geschiedenis van deze hoeve gaat terug tot 1351, maar de huidige hoeve zou volgens Van Eenoo circa 1750 gebouwd zijn ten zuiden van de oudere, gelijknamige hoeve. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) vinden we de hoeve echter niet terug; op de kaart Ph. Vander Maelen (1850) worden twee parallelle, haaks op de weg ingeplante gebouwen weergegeven; namelijk schuur en woonhuis met aansluitende stal.

Beschrijving

Anno 2005 bestaat het Guysenhof uit het tot woning gerenoveerde 18de-eeuwse boerenhuis van de hoeve. Bij de renovatie werden volume en muuropeningen bewaard; alle bijgebouwen werden gesloopt. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint, twee opkamertraveeën + vijf traveeën van anderhalve bouwlaag. Een verhoging van het laaghuis, vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw, zorgde voor de afdekking van het huis onder een doorlopend zadeldak, daar waar de opkamer oorspronkelijk herkenbaar was door zijn typische streekeigen hogere nok. Licht getoogde vensteropeningen en een lage, centraal in het laaghuis gesitueerde deur.

• Info over benaming van de hoeve: M. Desmedt, Jabbeke.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel III, Jabbeke, s.d., p. 330-336.

Aanvullende informatie

Oorspronkelijk was het huidige woonhuis dubbel zo lang en gaat het terug op een langgestrekt volume met geïncorporeerd stalgedeelte. In de jaren 1980 werd het stalgedeelte echter gesloopt. In dezelfde periode werden de tegenoverliggende schuur en de bijgebouwen aan de straatzijde ook gesloopt.