Hoveniershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hoveniershof

Beschrijving

Fraaie 18de-eeuwse hoeve "Hoveniershof", bestaande uit twee parallelle, haaks op de straat ingeplante lange gebouwen op een verzorgd begraasd erf aan de straat.

Historiek

Volgens Van Eenoo wordt de hoeve voor het eerste vermeld in 1690. M. Desmedt vond de hoeve al terug in een ommeloper van 1554 (Rijksarchief Brugge, Ommeloper Blankenbergse Watering, nummer 104) In de 18de eeuw wordt de hoeve als schapenhouderij vermeld. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) wordt de hoeve weergegeven als twee parallelle lange volumes in ruime boomgaard. Pas in 1881 geeft het kadaster wijzigingen aan, waarbij de schuur wijzigingen ondergaat. Ook in 1937 wordt aan de schuur gewerkt, met een verlenging aan westzijde.

Beschrijving

Langgestrekt boerenhuis met aansluitende stal ten noorden en schuurvolume met geïncorporeerde stal ten zuiden. Beide gebouwen zijn opgetrokken in baksteenbouw onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen), en zijn volledig witgekalkt op gepekte plint, met groen geschilderd schrijnwerk.

Boerenhuis van vier traveeën + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok. Erfgevel uitgewerkt als voorgevel, met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en een licht getoogde hoge kelderdeur in de tweede opkamertravee. Achtergevel grotendeels verborgen achter 20ste-eeuwse aanbouwen onder lessenaarsdaken. Zijpuntgevel met rondbogig zoldervenster waarin een mooi ijzeren roedeverdeling.

Ten westen bij het boerenhuis aansluitende stallen van een elftal traveeën. Het zadeldak vertoont centraal een laaddeur onder een opklimmend dakvenster. Gewijzigde muuropeningen in de erfgevel, achtergevel met lage aanbouw onder lessenaarsdak.

Schuurvolume met geïncorporeerde stallen en wagenhuis ten zuiden van het erf. Opvallende zijpuntgevel aan straatkant met een fraaie oculus in topgevel, met roosvormige ijzeren roedeverdeling, en een bakstenen, opvallende monstransvormige omlijsting. Het schuurvolume werd meermaals verbouwd; het oostelijke gedeelte met de oculus dateert wellicht van circa 1881, de meest westelijke traveeën zijn een toevoeging van circa 1937. Het volledige volume is gevat onder een lang zadeldak; schuurpoort van de enkelvoudige dwarsschuur tot onder de dakrand, rechthoekige stalvensters en –deuren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1881/28, 1937/12, 1951/10, 1972/13.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel III, Jabbeke, s.d., p. 372-379.