Chartreuzenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Chartreuzenhof

Beschrijving

Het "Chartreuzenhof", historische hoeve met twee losse bakstenen bestanddelen op een erf dat met een brede gracht van de straat is afgescheiden en waarop een grote treurwilg staat.

Historiek

De hoeve dankt haar naam aan haar geschiedenis als landgoed in eigendom van het Chartreuzenklooster Sint-Anna ter Woestyne op Sint-Andries. Vanaf 1456 wordt een hoeve van dit klooster in Jabbeke vermeld, op deze plaats. In 1750 branden volgens de literatuur alle gebouwen behalve het huis af. De kaart van Ferraris (1771-1778) geeft de hoeve weer als drie losse bestanddelen verspreid op een erf. Het primitief kadasterplan van 1830 toont twee lange en een klein volume in L-vormige opstelling, grosso modo overeenkomend met de huidige volumes van woonhuis (oost) en schuur (noord), met in de hoek de zomerkeuken. In 1877 wordt het woonhuis uitgebreid aan zuidzijde, in 1881 wordt een grotere zomerkeuken gebouwd op ongeveer dezelfde plaats.

Beschrijving

Groot boerenhuis gelegen ten oosten van het erf, langs de straat. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Boerenhuis bestaande uit een zestal lage traveeën en twee brede opkamertraveeën onder hogere nok. Ten noorden aansluitende stal van drie traveeën. Het dak van de opkamer is gevat tussen twee aandaken met muurvlechtingen.

De langsgevel aan straatkant is door drie steunberen gestut en grotendeels gesloten. In het laaghuis twee rechthoekige beluikte vensters met hardstenen onderdorpel en bewaard traditioneel schrijnwerk. Opkamer met mozegat, kelderopening en korfbogig klein bovenvenster. Stalgevel met drie luchtgleuven.

Erfgevel met lage aanbouw ten zuiden en met een muuropening in elke travee. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, kelderdeur in de opkamer, staldeuren en –vensters.

Hoge enkelvoudige dwarsschuur ten noorden, met geïncorporeerde stallen en wagenhuis met segmentboogpoort ten westen. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint, met muurvlechtingen in de oostelijke zijpuntgevel. Tussen huis en schuur, een zomerkeuken met aansluitende lage stal, beiden onder zadeldaken. Witgekalkte bakstenen gebouwen op gepekte plinten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1877/3, 1881/14, 1973/5.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel III, Jabbeke, s.d., p. 295-301.