Gemeenteschool van Snellegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Jabbeke
Deelgemeente Snellegem
Straat Eernegemweg
Locatie Eernegemweg 32-34, Jabbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Jabbeke (adrescontroles: 19-02-2008 - 19-02-2008).
  • Inventarisatie Jabbeke (geografische inventarisatie: 06-01-2005 - 01-01-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool van Snellegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Eernegemweg nrs. 32-34. Voormalige "GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "1873". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Zerkegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).
Onderwijzerswoning langs de straat, baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Typische, herkenbare opbouw als dubbelhuis met neoclassicistische, bepleisterde lijstgevel gekenmerkt door kordonlijsten, hoekkettingen, licht getoogde vensteropeningen met sluitsteen en rondboogdeur met waterlijst en sluitsteen. Dakbedekking en schrijnwerk vernieuwd.
Samen met de aanpalende en achterliggende klasgebouwen (baksteenbouw onder zadeldaken), grondig gerenoveerd en herbestemd tot gemeenschapshuis en bibliotheek

Bron: Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   

Auteurs: Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Eernegemweg

Eernegemweg (Jabbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.