erfgoedobject

Café Den Os

bouwkundig element
ID
88768
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88768
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

"Café Den Os", karakteristiek volume schuin ingeplant op de hoek van de Eernegemweg en de Isenbaertstraat, oorspronkelijk de "Steenweg naar Zedelgem" en de "Steenweg naar Snellegem".

Het hoofdvolume wordt in 1888 gebouwd voor de Brugse brouwer Oscar Vanhoutryve-Verstraete, maar in 1928 en 1939 verbouwd en aangepast, waarbij wellicht de karakteristieke cementering van de voorgevel, met opschrift, werd toegevoegd.

Breedhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Segmentbogige muuropeningen boven, rechthoekige verbrede muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping. Voorgevel met siercementering met imitatievoegen, belettering; omlijsting van de benedenvensters met granito.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1888/3, 1928/27, 1939/5.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Den Os [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.