erfgoedobject

Herberg Halfweghuis

bouwkundig element
ID
88772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88772

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Halfweghuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "Halfweghuis", gelegen op het kruispunt van de oorspronkelijke Gistelsteenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Brugge en Gistel, wat de naam verklaart. De herberg werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. Behalve het hoofdvolume aan de straat, werden alle bijgebouwen meermaals verbouwd. In 1834 registreert het kadaster herbergier Pieter Samey als eigenaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de herberg duidelijk afgebeeld en benoemd als "Halfweghuis, cabaret".

Het "Halfweghuis" is een opvallend witgekalkt bakstenen volume op gepekte plint, haaks op de straat. De brede zijpuntgevel is als voorgevel uitgewerkt: tuitgevel met schouderstukken; centrale voordeur waarboven het opschrift "Halfweghuis" in omlijst veld, licht getoogde benedenvensters met luikduimen, rondbogige zoldervensters. Langsgevels van vier traveeën, met geprofileerde fries afgelijnd en met gelijkaardige vensteropeningen.

Ten noorden van het woonhuis, een enkelvoudige dwarsschuur, ten oosten een lage stal in gele baksteenbouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1842/1, 1872/2, 1873/2, 1878/1, 1884/1, 1895/1.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg Halfweghuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88772 (Geraadpleegd op )