Hoeve Ydenpraethove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ydenpraethove

Beschrijving

Grote hoeve "Ydenpraethove", naam van de hoeve vermeld op de loods (1996) ten noordwesten van het huis. De naam van de hoeve verwijst naar een toponiem in de buurt.

Historiek

Volgens onderzoek van Desmedt stond in de 15de eeuw al een hoeve op deze plaats, die in 1683 door brand werd verwoest en nadien werd heropgebouwd. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) wordt het geheel weergegeven als drie losse bestanddelen met een vijver in het noordwesten van het goed. Op het Primitief Kadasterplan van 1834 bestaat het goed uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes: het oost-west georiënteerd woonhuis met geïncorporeerde stal, haaks op de straat. Ten westen haaks daarop staat een langwerpig schuur- en stalvolume, noord-zuid georiënteerd. Rondom de hoevegebouwen bevond zich de boomgaard. Van een vijver is geen spoor meer. In 1835 wordt in het kadaster een "merkelijke verbetering door nieuwe constructie huis" geregistreerd; de mutatieschets geeft een uitbreiding van het stalvolume weer. Wellicht gaat het om interne aanpassingswerken in het boerenhuis. De schuur daarentegen wordt wel heropgebouwd op dezelfde plaats. In 1893 wijzigt het grondplan van de woonhuis-stal: het woonhuis en de stal verbreden en de uitbouw aan de zuidzijde verdwijnt; het gaat wellicht om een regularisatie van de situatie. In 1953 wordt in het verlengde van de schuur een bijgebouwtje opgericht. In 1984 worden aan de westzijde van de schuur nieuwe stukken hangar en schuur aangebouwd. Ook aan de oostzijde verschijnt een uitbreiding. Ten noorden van de woonhuis-stal richt men een bijgebouwtje op. In 1996 ten slotte wordt de oude schuur nogmaals uitgebreid. Ten zuiden maakt het bijgebouw uit 1953 plaats voor een nieuwe loods/hangar.

Beschrijving

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, haaks op elkaar geschikt op een omhaagd, deels verhard erf aan de straat, met ten noorden een poel. Het erf is aan oostkant toegankelijk via een rood geschilderd hek tussen vierkante bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat.
Het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint is haaks op de straat geplaatst en bestaat uit twee opkamertraveeën onder hoger dak + vier lagere traveeën. Ten westen aansluitend, een stalgedeelte van vijf traveeën. De zijpuntgevel van de opkamer aan straatkant is een tuitgevel met schouderstukken en aandak met muurvlechtingen. Getoogde muuropeningen, aan erfgevel met rood geschilderd schrijnwerk: luiken en T-vensters met kleine roedeverdeling. De achtergevel aan noordkant is grotendeels gesloten, met uitzondering van enkele vensters in een lage aanbouw. De zijpuntgevel van de stal bevat lage getoogde muuropeningen, wijzend op varkensstallen, aan erfgevel eveneens verlucht door luchtgleuf.
Lang schuurvolume bestaande uit een dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis en stallen, opgetrokken in donkere, ongeschilderde baksteenbouw; enkele luchtgleuven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1835/5, 1893/4, 1953/7, 1984/8, 1996/5.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.