Hoeve Vlaeminckpoort

Beschrijving

Historische hoeve "Vlaeminckpoort" of "Ieftepoorte", thans is het boerenhuis gerenoveerd en uitgebreid tot villa.

Historiek

De eerste bebouwing op deze site dateert van 1494 en betreft een hoeve in eigendom van ridder Cornelis Miles. Het was op dat moment een belangrijke hoeve met veel landerijen rondom. In 1681 wordt de hoeve in een document omschreven als een omwalde hofstede. Een beschrijving van het domein van 1738 leert dat het goed een leen is van het Oosthof in Snellegem. In 1766 wordt de basis van de huidige hoeve heropgebouwd na de verwoestingen door de Fransen in 1662-1663. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) wordt de hoeve als een opvallend groot, vierkant omwald domein met verschillende bakstenen gebouwen afgebeeld, met tuin en boomgaard. Op de kaart van 1809 die we in het Rijksarchief consulteerden ziet de samenstelling er onveranderd uit. Ook tijdens de 19de eeuw blijft de basissamenstelling van hoeve met losstaande bestanddelen omheen een vierkant binnenerf, grotendeels bewaard. In 1931 wordt de zuidelijke schuur afgebroken, enkel het woonhuis en de haakse stallingen worden bewaard (L-vormig volume)en als woning ingericht. In de jaren 1980 wordt de hoeve gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Anno 2007 is de hoeve ingericht als villa.

Beschrijving

De "Vlaeminckpoort" ligt net ten noorden naast de autosnelweg, vlakbij de brug die de Kasteeldreef vroeger met de Oude Gistelsteenweg verbond. Van de hoeve met vier losse bakstenen bestanddelen omheen een vierkante binnenerf is enkel het boerenhuis bewaard. Het grote, eertijds volledig omwalde erf, is via een hek tussen mooie bakstenen pijlers bewaard, begroeid met klimop. Thans volledig gerenoveerd tot villa en omgeven door een boomrijke tuin.

Het woonhuis is een hoog bakstenen volume onder pannen zadeldak, eertijds witgekalkt op gepekte plint. Er is een ruime opkamer op hoge kelder. In de zijpuntgevel die te zien is vanop straat, is een getoogde kelderdeur aanwezig, en twee licht getoogde vensters. Een steunbeer stut de opkamer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1931/1.
  • DESMEDT M., De Vlaeminckpoorte, in Snellinghem, jg. 8, 1995n 1, p. 752-756.