Kasteel van Snellegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Jabbeke
Deelgemeente Snellegem
Straat Kasteeldreef
Locatie Kasteeldreef 5-7, Jabbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Jabbeke (adrescontroles: 19-02-2008 - 19-02-2008).
  • Inventarisatie Jabbeke (geografische inventarisatie: 06-01-2005 - 01-01-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Snellegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Kasteeldreef nr. 5. Het eclectische kasteel van Snellegem is in 1874-75 in opdracht van baron Edmond le Bailly de Tilleghem opgetrokken ten oosten van het historische domein "Vlaeminckpoort". Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteeldomein volledig verkaveld, waarbij het kasteel en de remises tussen de villabebouwing zijn geïntegreerd, cf. nrs. 5, 10 en 16-18.

Historiek. Baron Edmond le Bailly de Tilleghem laat het kasteel in 1874-1875 optrekken op een onbebouwd domein ten zuiden van de "Oudenburgschen Heerweg". Omheen het kasteel wordt een ruim beboomd park in Engelse stijl aangelegd, met een grote serpentinevijver ten noorden van het kasteel. In 1875 wordt ten zuidoosten van het kasteel een hoeve gebouwd in opdracht van de kasteelheer, in 1886 uitgebreid met een wagenhuis. In 1876 wordt ten oosten van het kasteel een oranjerie of broeikas en een landgebouw toegevoegd. In 1877 wordt ten oosten van het kasteel het koetshuis gebouwd. Een paar jaar later worden twee lustprieeltjes en een hondenhok in het parkdomein opgetrokken, geregistreerd in het kadaster in 1886 en in 1931 weer afgebroken. Ca. 1888 wordt een bakhuisje ten westen van de oranjerie gebouwd.

De familie le Bailly de Tilleghem bleef op het kasteel wonen tot in 1961, wanneer het kasteel verkocht wordt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door het Duitse leger. In 1918 loopt het kasteel schade op door geallieerde vliegtuigen die het nabijgelegen Duitse vliegveld aanvielen. Het kasteeldomein wordt in de jaren 1960 verkaveld. Nu is het geïntegreerd in een residentiële villawijk die zich tot in Varsenare ten zuiden van de Oudenburgweg uitstrekt.

Beschrijving. Eclectisch kasteel gelegen centraal in een landschapspark, aangelegd in 1874-1875. Het betreft een ruim begraasd park, omzoomd met bomen en met ten noorden van het kasteel een serpentinevijver. Verspreid op het domein zijn bijgebouwen aanwezig zoals een koetshuis met paardenstallen en een oranjerie met broeikas (cf. nrs. 16-18).
Onderkelderde rode baksteenbouw met natuurstenen accenten als hoekneggen, banden en omlijstingen van muuropeningen, twee bouwlagen gevat onder leien bedaking met vorstkammen. Uitgewerkte centrale inkomrisaliet met op de begane grond een arcade met geringde zuilen, geflankeerd door twee vooruitspringende risalieten onder hoge schilddaken met dakvensters. De deurvensters op de verdieping zijn allen voorzien van een natuurstenen balkon met balustrade. Opvallende renovatie van de dakverdieping d.d. 1984 met grote glaspartijen.
Interieur. Bij de renovatie werd het interieur van de inkomhall, de bovenverdieping en het trappenhuis links grondig gewijzigd. In de overige ruimtes is de eclectische aankleding bewaard, met mooie houten parketvloeren en gestucte plafonds met lijstwerk en rosetten, uitgewerkte marmeren schouwen in variërende neostijlen. Op het gelijkvloers, centraal aan tuinzijde, een salon met fraaie lichtblauwe neo-Lodewijk XVI-wandbespanning.
Het souterrain, waar de oorspronkelijke leefkeukens en kelders zijn in ondergebracht, heeft een fraaie cementtegelvloer, witte geglazuurde tegels aan de wanden, troggewelven en een gemetselde gootsteen en schouwen.

Ten oosten van het kasteel, het koetshuis met geïntegreerde paardenstallen. Lage rode baksteenbouw met speklagen, gevat onder zwart pannen schilddak. Lijstgevel geopend door vijf rondbogige muuropeningen. Gerenoveerd tot toonzaal en bibliotheek, bewaarde elementen zijn de bakstenen troggewelven en vloer, voederbakken en houten wenteltrap.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1875/1, 1877/1, 1886/7, 1931/2, 1961/4, 1973/1, 1976/7, 1994/1.

MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 78-79.

Bron: Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   

Auteurs: Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasteeldreef

Kasteeldreef (Jabbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.