erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
88779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bosweg. Mooie dorpswoning gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk Sint-Eligius.

Op dit hoekperceel wordt op alle beschikbare historische kaarten bebouwing weergegeven. In 1681 is het pand geregistreerd als de brouwerij van Denijs, in 1738 is er een winkel, in 1770-1795 een hoeve. In 1815 trekt de basisschool van de gezusters Huybrecht hierin. De huidige woning is wellicht ontstaan bij een verbouwing van een bestaande woning circa 1886, wanneer Zoë van Caloen de Basseghem het huis erft van haar vader baron Anselmus van Caloen de Basseghem. Op dat moment wordt het in kern begin-19de-eeuwse (of oudere) huis uitgebreid en aangevuld met een haaks bijgebouw langs de Bosweg, dat nu nog steeds aanwezig is. In het interbellum is er een winkel in ondergebracht.

Bakstenen breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, gevat onder pannen zadeldak (nok parallel aan de Kerkeweg). Gecementeerde lijstgevel met houten gootlijst op klossen, versierd met imitatievoegen, doorlopende onderdorpels en omlijstingen van de segmentbogige en rechthoekige muuropeningen. De deur bewaarde het originele schrijnwerk, met fraai hekwerk en bovenlicht met geëtst glas; een fraai detail is de trekbel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1863/8, 1866/8, 1886/26, 1928/16.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.
  • MAES R., Kerkeweg 2 vanaf 1474, in Snellinghem, jg. 5, nr. 2, 1992, p. 487-488.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.