Hoeve en herberg Sint-Sebastiaan

Beschrijving

Opvallende hoeve en voormalige herberg "Sint-Sebastiaan", gelegen ten noorden naast de Sint-Eligiuskerk.

Historiek

Op de kaart van Ferraris (1771-1778) vindt men op deze plaats een L-vormige hoeve met ten noordwesten daarvan een akker, omgeven door een boomgaard. Deze hoeve heeft een geschiedenis die opklimt tot de 15de eeuw. De literatuur vermeldt dat de hoeve werd gebouwd in opdracht van Ludovicus Tempelaere, die vanaf 1817 koster was in Snellegem. Het jaartal "1815" op de opkamer verwijst wellicht naar dit feit; vermoedelijk werd bij de bouw van de hoeve het woonhuis toch deels bewaard. Op het Primitief Kadasterplan van 1834 zien we het L-vormige grondplan van het woonhuis met ten noorden een aansluitend gebouw; een beek omgracht het erf ten zuiden en ten westen. In 1866 kopen de Burgerlijke Godshuizen van Brugge het pand; de latere Commissie Openbare Onderstand blijft eigenaar tot in de jaren 1960. In 1885 wordt het noordelijk aansluitende landgebouw afgebroken en vervangen door twee losse bestanddelen ten westen ("landgebouw") en ten noorden ("werkhuis") van het woonhuis. De openbare weg wordt in die periode verbreed en rechtgetrokken: de "Boterweg" wordt de "Steenweg van Snelleghem naar Varssenare". In 1931 wordt het werkhuis afgebroken.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit drie losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: In kern 18de-eeuws L-vormig hoofdvolume van het woonhuis aan straatzijde, ten noordwesten daarvan een schuur met geïncorporeerde stallen (1885) en een bakhuis. Verhard, omhaagd erf toegankelijk vanaf de straat via een hek tussen twee bakstenen pijlers.

Witgekalkt boerenhuis op gepekte plint met ten noorden een opkamer van één travee, gevat onder zadeldak met hoge nok waarop een houten klokkenstoel; aandak ten zuiden. Rechthoekig opkamervenster gedateerd "1815", wat wellicht wijst op een verbouwing van het woongedeelte. Haaks op de opkamer aansluitend laaghuis van vijf traveeën onder zadeldak met dakschild. Dit gedeelte was in de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als herberg "Sint-Sebastiaan". Rechthoekige muuropeningen, centrale deur en beluikte vensters, oorspronkelijk met kleine roedeverdeling.
Witgekalkte dwarsschuur met geïncorporeerde stal op gepekte plint; rood geschilderde schuurpoort tot onder de daklijst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1885/5, 1931/9, 1971/1, 1985/6, 1995/8.
  • DESMEDT M., Kosters en kosterieel goed te Snellegem, in Brugs Ommeland, jg. 16, nr. 4, 1976, p. 199-214.