Kosterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterswoning

Voormalige kosterwoning van Snellegem, gelegen ten noordoosten van de Sint-Eligiuskerk.

In 1866 laat de gemeente Snellegem een gemeenteschool met "plaets" en tuin optrekken op de plaats van een bestaand volume, dat sinds de 15de eeuw verschillende functies kent maar steeds eigendom is van de kerkfabriek van Snellegem. De school is haaks op de straat ingeplant. Wanneer in 1873 een nieuwe gemeenteschool wordt gebouwd in de Eernegemweg, wordt het gebouw als kosterwoning gebruikt. In 1893 laat de gemeente een nieuw huis voor de koster bouwen. Op het dichtmetselen van een tweede voordeur na, bleef de woning ongewijzigd.

Ruim breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gecementeerde lijstgevel met houten gootlijst op klossen, versierd met imitatievoegen en sluitstenen boven de segmentbogige muuropeningen. Achteraan, haakse lage aanbouw onder pannen zadeldak. Nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1866/8, 1894/3.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.