Neogotische Hostiekapel

Beschrijving

Neogotische "Hostiekapel", opgetrokken in 1887 in opdracht van de familie Otto de Mentock. Na een kerkdiefstal in de nacht van 13 op 14 december 1887 in de kerk van Snellegem, werden op deze plaats de hosties uit de gestolen kelken teruggevonden. Om dit feit te herdenken werd op de vindplaats een kapel gebouwd.

De kapel werd opgetrokken in rode baksteenbouw met hardstenen ornamenten, gevat onder een leien zadeldak, bekroond met een hardstenen kruis. Tuitgevel met schouderstukken doorbroken door een omlijste spitsboogdeur met versierd boogveld, waarboven een ronde oculus met vierpas. In de zijgevels een spitsboogvenster met eenvoudige glas-in-loodinvulling.

Gestuct en witgeschilderd interieur, in de wand zit een fraai hartvormig smeedijzeren wijwatervaatje. Zwart-witte vloertegels. Tegen de achterwand, een houten gepolychromeerd altaar met IHS-monogram. Op het altaar, een houten retabeltje. Boven het retabel, een ingemetselde natuurstenen plaat met volgende inscriptie: "Tot eerherstel voor de / heiligschennende diefte in de / kerk van Snelleghem gepleegd / op 13-14 december 1887, en ter / plaats waar de H H Hostien / gevonden werden is deze kapel / opgericht en toevertrouwd aan / de zorgen der Edele Familie / Otto de Mentock".

• DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke extra info, 13 en 14 september 2003, p. 12.
  • MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 50.