Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.
Hoeve bestaande uit drie losse bakstenen bestanddelen, namelijk boerenhuis, schuur met aansluitende stal en wagenhuis met geïncorporeerde stallen, respectievelijk ten noorden, westen en oosten van een gekasseid binnenerf. Het huidige woonhuis is in kern wellicht minstens begin-19de-eeuws, maar werd in 1931 grondig verbouwd. Bij die bouwfase werden ook de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de huidige schuur-, stal- en wagenhuisvolumes. Bruine bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, met beluikte rechthoekige vensters en centrale korfboogdeur. Klokkenstoel op dak.
Enkelvoudige dwarsschuur met segmentbogige schuurpoort en staldeuren; aansluitend lager stalvolume. Parallel met de schuur, een dubbel wagenhuis met korfboogpoorten. Ten noorden, geïncorporeerde koeienstal met bakstenen vloeren en hardstenen slieten.
PAUWELS I., Een tuin van 1001 rozen. De karakterrozen van de Loverlij, Tielt, 2007.
Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Hooft, Elise Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)