erfgoedobject

Hoeve met twee volumes

bouwkundig element
ID: 88793   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88793

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met twee volumes
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Vloetemveld
  Deze bescherming is geldig sinds 07-01-2008

Beschrijving

Hoeve met twee parallelle, haaks op de weg ingeplante volumes, geschikt op een onverhard erf tegen de straat aan. Het betreft twee eind-18de- of begin-19de-eeuwse gebouwen onder pannen zadeldaken. In tegenstelling tot de meeste hoeves in het Vloethemveld, was deze hoeve geen eigendom van het Sint-Janshospitaal. Het kadaster vermeldt van bij het begin van de registratie private eigenaars: Pieter Bussche-Cassier, landbouwer in Snellegem is eigenaar in 1834.

Ten noorden, het langgestrekte bakstenen volume van boerenhuis met aansluitende stallen. Het volume is sinds het primitief kadasterplan van 1834 ongewijzigd qua samenstelling, met ten westen een boerenhuis van een viertal traveeën en ten oosten aansluitende stallingen, witgekalkt onder gepekte plint. Het zadeldak heeft een laadvenster onder opklimmend dak. Licht getoogde muuropeningen in woonhuis en stal.

Ten zuiden van het erf, het opvallende, gerestaureerde landgebouw in vakwerkbouw met in baksteen opgevulde muurvlakken. Het is een zeldzaam voorbeeld van vakwerkbouw in de streek.

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 186/50.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Vloetemveld en omgeving

 • Is deel van
  Woudweg naar Zedelgem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met twee volumes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88793 (Geraadpleegd op 09-07-2020)