erfgoedobject

Boswachterswoning De Vier-Eycken

bouwkundig element
ID: 88796   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning De Vier-Eycken
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Vloetemveld
    Deze bescherming is geldig sinds 07-01-2008

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning van het Vloethemveld, zogenaamd "De Vier-Eycken". De hoeve is opgenomen binnen de grenzen van het beschermde landschap "Vloethemveld", beschermd bij M.B. van 9 juni 1995.

Historiek.

De hoeve is omstreeks 1776 gebouwd voor de net als toeziener-boswachter aangestelde Peter Warnier. Pieter Warnier moest in opdracht van het Sint-Janshospitaal in Brugge toezien op de grootschalige landschapswerken in het Vloethemveld. Jan Aneca was zijn opvolger vanaf 1783, en maakte de bebossing van het Vloethemveld mee tot in 1831. De vijvers werden in deze periode planmatig drooggelegd en de onvruchtbare percelen werden bebost. Deze wijzigingen domineren nog steeds het uitzicht van het Vloethemveld. De hoeve was tot ver in de 20ste eeuw eigendom van de Burgerlijke Godshuizen van Brugge, de later Commissie Openbare Onderstand. De kaart van Ferraris (1771-1778) geeft de hoeve nog niet weer. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) worden de volumes van het woonhuis, haakse stal en bakhuis ten noorden van het woonhuis al weergegeven. De grote schuur werd later in de 19de eeuw toegevoegd.

Beschrijving.

De hoeve is gelegen precies op de grens van Snellegem en Zedelgem, centraal in de bossen van het Vloethemveld, aan de noordgrens van het militaire domein. Het is een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis in de zuidhoek van het erf, met ten noordwesten daarvan een bakhuis en ten oosten, haaks erop, twee aan elkaar gebouwde landgebouwen. Deze samenstelling is begin-19de-eeuws. De noordelijke monumentale schuur (nok haaks op huis) is gebouwd in derde kwart van de 19de eeuw.

Het woonhuis is vermoedelijk bijna volledig vernieuwd. Het is een bruine baksteenbouw van zes traveeën onder pannen zadeldak. Rechthoekige beluikte vensters, deur met bovenlicht. Twee aan elkaar gebouwde 19de-eeuwse stalvolumes in bruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok haaks op huis). Rechthoekige stalopeningen.

De 19de-eeuwse enkelvoudige dwarsschuur heeft een steekbogige schuurpoort en een typerend overstekend zadeldak op houten schoren. Dit schuurtype zien we ook bij andere hoeves in het Vloethemveld, zie hoeve "Noortwege" in Zedelgem. Het schrijnwerk van de landgebouwen is rood geschilderd, zie eigendom van het de Burgerlijke Godshuizen in Brugge.

  • R-O WEST-VLAANDEREN, CEL ONROEREND ERFGOED, dossier DW000616.
  • CAPPON G., Vloethemveld. De hoeve Noortweghe, de herberg De Blauwe Kroon, de boswachterswoningen, de boswachters, Zedelgem, 1993.
  • CAPPON G., Vloethemveld. Aartrijke, Snellegem, Zedelgem, Brugs ommeland 37.1-2, 1997.
  • Het Vloethemveld, Open Monumentendag 12 september 2004, Jabbeke/Zedelgem, 2004, p. 15-16.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2007


Relaties

  • Is deel van
    Vloetemveld en omgeving

  • Is deel van
    Vloethemveldstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boswachterswoning De Vier-Eycken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88796 (Geraadpleegd op 08-07-2020)