erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88799
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88799

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Oude Bruggeweg. Hoeve met twee parallelle, haaks op de straat ingeplante 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken.

Historiek

Volgens Desmedt zou de hoeve gebouwd zijn in 1625-1626 door Lambrecht fs. Lambrecht Jonckheere. De hoeve wordt reeds in 1685 vermeld als eigendom van Francis Vermeire, gebruikt door Geeraert Pierens. Vanaf 1696 eigendom van en gebruikt door de familie Vandenbussche, die talrijke hoeves bezat in Snellegem. In de 18de eeuw wijzen de archieven erop dat het een grote hoeve is. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) staat het goed afgebeeld als bestaande uit drie volumes, twee grote en een kleiner, omgeven door een boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan van 1834 vinden we de hoeve bestaande uit twee grote bouwvolumes en een klein bijgebouw, ten oosten van de straat. Het oostwest georiënteerd woonhuis met geïncorporeerde stal staat haaks op de straat. Evenwijdig daarmee ten zuiden staat de schuur. Ten oosten van beide gebouwen staat een bijgebouwtje op L-vormig grondplan. Rondom lag een boomgaard. Deze historische opstelling blijft tot in het derde kwart van de 20ste eeuw bewaard.

In 1956 wordt ten oosten van de schuur een nieuwe hangar gebouwd. In 1970 verbouwt en vergroot men het huis. Ten oosten ervan wordt een bijgebouwtje toegevoegd. Het gebouwtje op L-vormig grondplan maakt plaats voor een groter volume. Een stukje van de schuur wordt afgebroken. In 1971 wordt ten oosten van de schuur en hangar een nieuwe hangar gebouwd. In 1974 ten slotte wordt parallel ten noorden van de hangar uit 1971 nog een nieuwe hangar ingeplant.

Beschrijving

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën waaronder twee opkamertraveeën, op gepekte plint en onder een pannen zadeldak. De voorgevel bestaat uit rode baksteen, de bovenste lagen zijn in gele baksteen. De voordeur is getoogd in een vlakke omlijsting van zwarte baksteen. Aan de westelijke zijpuntgevel wijzen muurvlechtingen op een verhoging en verbreding van het woonhuis. De achtergevel bestaat uit gele baksteen, met drie steunberen. Het schrijnwerk is groen geschilderd. Aan de oostkant van het huis bevindt zich een lagere aanbouw uit gele baksteen onder een pannen schilddak. Ook aan de westkant bevindt zich een lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak.
Parallel met en ten zuiden van het woonhuis bevindt zich de stal/schuur uit witgekalkte baksteen met gepekte plint en onder een golfplaten dak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1886/10, 1956/1, 1970/5, 1971/2, 1974/3.
  • DESMEDT M., Onze oude huizen en hoeven, in Snellinghem, 8, 1995, 2, p. 810-813.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.