Burgerhuis en magazijnen

Beschrijving

Voormalige woning en magazijnen van een graanhandelaar, volgens de jaarankers in "1879" gebouwd. Sinds 1974 woning, gieterij en expositieruimte van kunstenaar Hubert Minnebo. De gebouwen zijn gelegen vlakbij de Stalhillebrug, langs het Noordgeleed.

Woonhuis aan straatkant in donkere baksteenbouw onder pannen zadeldak. Onderkelderd breedhuis van één brede poorttravee + vier gelijke traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel geritmeerd door horizontale banden. Licht geaccentueerd poortrisaliet, poortopening met afgeschuinde hoeken en hardstenen schamppalen. Segmentbogige muuropeningen met luikduimen en vernieuwd schrijnwerk. Zijpuntgevel langs geleed grotendeels blind, twee kleine ovale vensters op de hoek, rondbogig zoldervenster. Langs het geleed, een laag bakstenen magazijnvolume.

• MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 91.