erfgoedobject

Hoeve uit de 18de eeuw

bouwkundig element
ID
88802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88802

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gerenoveerde, tot villa omgebouwde 18de-eeuwse hoeve die tot 1975 een karakteristieke driebeukige bergschuur op het erf bezat. De hoeve heeft een eerste vermelding in een document van 1478. Een kaart van 1723 geeft een goed zicht op het oorspronkelijke L-vormige volume van de hoeve. Bij de renovatie werden de losse bijgebouwen afgebroken.

Het hoofdvolume van de hoeve, zijnde het begin-18de-eeuwse boerenhuis met haaks geplaatste hoogkamer van twee traveeën, werd bewaard. Aansluitend bij het boerenhuis, de stal en het bakhuis, aan straatkant gelegen. Rode bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, oorspronkelijk wit gekalkt. Segmentbogige muuropeningen met nieuw schrijnwerk.

  • Losse informatie van Marcel Desmedt, januari 2008.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten Mestdagh, nr. 1595, Figuratieve kaart die de ligging aanduidt van diverse hofsteden in de wateringen van Blankenberge, 1723.
  • TREFOIS C., Ontwikkelingsgeschiedenis van onze landelijke architectuur, Sint-Niklaas, 1950, p. 181.
  • TREFOIS C., Oude hoeven in Vlaanderen, Brussel, 1977, p. 162.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve uit de 18de eeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88802 (Geraadpleegd op )