erfgoedobject

Brouwerij Den Hoorn

bouwkundig element
ID
88804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88804

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den Hoorn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gebouwen van de voormalige brouwerij "Den Hoorn", bestaande uit de brouwerswoning aan straatkant en de achterliggende brouwerijgebouwen gebouwd circa 1893 voor brouwer Alexander De Ridder. De brouwerij werd uitgebreid in 1897 en werd in 1902 met een stoommachine uitgerust. In 1952 werd de zaak stopgezet; de machines werden verkocht.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in verzorgde helrode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel in blote baksteen die verlevendigd is met versieringen zoals imitatiehoekneggen aan de gevelranden en ter accentuering van de centrale deurtravee, veelkleurige cementtegelvelden, tandfries onder de daklijst. Rechts, over twee traveeën, de poortdoorgang naar de brouwerij. Segmentbogige muuropeningen met rechte strekken en hardstenen onderdorpels. De achterliggende brouwerij is in een gelijkaardige stijl opgetrokken. Het is een gebouw in rode baksteen onder pannen zadeldak, waarvan de lijstgevels versierd zijn met doorlopende waterlijsten van de segmentbogige muuropeningen. Bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1893/1, 1897/4.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 149.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij Den Hoorn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88804 (Geraadpleegd op )