erfgoedobject

Gemeenteschool van Stalhille

bouwkundig element
ID
88806
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88806

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige "GEMEENTE SCHOOL" van Stalhille, samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1874". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Zerkegem en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).

De gemeenteschool bestaat uit het neoclassicistische huis voor de onderwijzer aan de straatkant, met haaks aangebouwd, achterliggend klassengebouw met speelplaats. Oorspronkelijk was de woning geflankeerd door lage, qua gevelafwerking aansluitende schoolgebouwen, die afgebroken zijn om rechts plaats te maken voor de gemeentelijke gemeenschapszaal "Swaenburg".

Onderwijzerswoning langs de straat, baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Typische, herkenbare opbouw als dubbelhuis met neoclassicistische bepleisterde lijstgevel gekenmerkt door cordonlijsten, hoekkettingen, licht getoogde vensteropeningen met sluitsteen en rondboogdeur met opvallende geblokte omlijsting. Dakbedekking en schrijnwerk vernieuwd.
Klasgebouw in gele baksteenbouw onder zadeldak

  • BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., Dorpen achter de Gentele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1977, nr. 41.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 100-106.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool van Stalhille [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88806 (Geraadpleegd op )