Café 't Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Café "'t Oud Gemeentehuis", gelegen in de dorpskern van Stalhille, vlakbij de parochiekerk. Hier gingen in de tweede helft van de 20ste eeuw tot aan de fusie in 1977 de gemeenteraadszittingen door.

Sinds het begin van de 19de eeuw wordt op deze plaats een herberg uitgebaat, in combinatie met een smidse op het binnenerf. In 1874 worden de woon- en herbergvolumes aan straatkant volledig heropgebouwd, om in 1958 uiteindelijk met het volume van de smidse uitgebreid te worden.
Het huidige gebouw bestaat uit een dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, met links aansluitend een laag (verbouwd) volume van drie traveeën. Donkere baksteenbouw onder pannen zadeldaken, voorgevels gecementeerd, met doorlopende onderdorpels van de tussenverdieping. Segmentbogige muuropeningen met bewaard traditioneel schrijnwerk en luiken.

• Losse informatie van Marcel Desmedt, januari 2008.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1849/3, 1864/13, 1875/11, 1879/5, 1882/8, 1908/5, 1931/15, 1958/7.