• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Mooi burgerhuis grenzend aan de zuidelijke kerkhofmuur. De woning werd in 1902 gebouwd door koopman Hendrik Lippens, in de plaats van een brouwerswoning die hier sinds begin 19de eeuw stond. De achterliggende bedrijfsgebouwen van brouwerij "Sint-Antonius" werden grotendeels bewaard, tot ze anno 2006 werden afgebroken voor de bouw van garages; hoofdgebouw staat leeg.

Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Geelbruine baksteenbouw met rood bakstenen parement en gecementeerde plint aan de voorgevel, houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, mooie paneeldeur met twee hardstenen tredes en diamantkoppen als sluitstenen; rondbogige zoldervensters met rood bakstenen waterlijst in zijpuntgevels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1852/2, 1862/2, 1868/5, 1877/1, 1880/5, 1902/1, 1939/2, 1940/1.