Herenhuis

Gemeente Jabbeke
Locatie Cathilleweg 93, Jabbeke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Jabbeke (adrescontroles: 19-02-2008 - 19-02-2008).
  • Inventarisatie Jabbeke (geografische inventarisatie: 06-01-2005 - 01-01-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Cathilleweg nr. 93. Imposante vrijstaande woning, gelegen ten noorden van het kerkhof, haaks op de weg. Het huis gaat terug op een 18de-eeuws basisvolume, dat in 1846 zeker deels werd vernieuwd, en waarvan ca. 2000 het interieur werd vernieuwd. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, met geschilderde gevels, afgelijnd met een houten gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk; rondbogig beeldnisje in de blinde straatgevel.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1846/1, 1882/1.

Bron: Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise