erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
88820
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88820

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Haaks op de weg ingeplante lage woning van het langgeveltype, gebouwd in 1819 als eerste gemeenteschool van Stalhille.

Historiek

In 1827-1828 hebben werken plaats voor de aanbouw van een schoollokaal en onderwijzerswoning. In 1854 wordt het gebouw sterk uitgebreid aan noordzijde. Wanneer in 1874 de nieuwe gemeenteschool in de Cathilleweg wordt gebouwd, wordt het oude schoolgebouw volledig tot veldwachterswoning omgebouwd, met aan oostzijde een nieuwe losstaande "politiezaal", die in 1930 wordt gesloopt. In 1951 wordt een kleine aanbouw aan straatkant gerealiseerd, te herkennen aan de blote gele baksteenbouw.

Beschrijving

Langgeveltype van één bouwlaag en één staltravee + woning van één opkamer- en vier gewone traveeën + stal van drie traveeën. Baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op weg, zwarte en rode Vlaamse pannen). Grotendeels witgekalkte erfgevel met gepekte plint (oost) en rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters met bewaard schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1868/4, 1878/1, 1930/2, 1951/3.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 97-100.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88820 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.