Hoeve De Rode Poort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Rode Poort

Beschrijving

Hoeve "De Rode Poort", hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf aan de straat. De benaming van de hoeve is vrij recent en is ontleend aan een hoeve verder in de straat. Sommige auteurs hebben het ook over de "Schaep Hofstede".

Historiek

Een hoeve op deze plaats gaat terug tot in de 15de eeuw: M. Desmedt vond vermeldingen terug in ommelopers van 1478 en 1617. De familie Van Huele erft het goed en vestigt zich er midden 18de eeuw. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) doet de hoeve zich voor als een aaneengesloten U-vormig samengestelde hoeve met ten zuiden van het erf een poel. Tussen 1796 en 1801 worden de stallingen en schuren volledig vernieuwd; het woonhuis blijft onveranderd. Op het Primitief Kadasterplan van 1830 zien we gr.m. de huidige samenstelling van de hoeve, met een L-vormig volume van huis (zuid) en stal (west) en ten noorden daarvan een haaks op de straat ingeplante schuur met aansluitende stal. In 1844 wordt ten westen van het huis een rosmolen gebouwd, die in 1906 weer afgebroken wordt. In 1906 wordt een gedeelte van het woonhuis en de stal gereconstrueerd. In 1937 vinden opnieuw werken plaats aan alle gebouwen.

Beschrijving

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels verhard erf aan de straat, toegankelijk via een hek met twee witgekalkte bakstenen hekpijlers op vierkant grondplan.

Boerenhuis en stal zijn L-vormig aan elkaar gebouwd. Boerenhuis is ten zuiden ingeplant; witgekalkte baksteenbouw op grijze plint van twee opkamertraveeën + vijf traveeën onder een pannen zadeldak (nok haaks op straat, mechanische pannen). Vermoedelijk had de opkamer oorspronkelijk een hogere nok dan de rest van het huis, dat werd opgehoogd. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, segmentbogige keldervensters. De westelijke stal is in oranje baksteen opgetrokken en is gevat onder een pannen zadeldak met laaddeur onder bakstenen dakvenster met puntgevel (nok haaks op huis, mechanische pannen). Het baksteenmetselwerk wijst op een totale reconstructie van het volume circa 1937.

Schuurvolume ten noorden van het erf, met ten westen aansluitende stal. De schuur draagt de jaarankers "1801", maar werd volledig opgehoogd en verbreed naar het noorden, zoals de horizontale bouwnaad aanwijst. Het oude metselwerk is geelbruin, het recentere metselwerk is rood. Rechthoekige schuurpoort aan erfzijde, aan noordzijde is de poort uitspringend in een haakse uitbouw met topgevel vervat.
Aansluitende stal in bruin baksteenmetselwerk, met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1846/3, 1906/6, 1937/2.
  • Archiefonderzoek door M. Desmedt: Rijksarchief Brugge, BW nr. 91, BW nr. 108.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 134-135.
  • VAN HUELE V., De familie van Huele als landbouwers te Stalhille, in Snellinghem, jg. 13, 2000, p. 1329-1339.