• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine, verzorgde hoeve die circa 1901 wordt ingeplant op het punt waar de Zandweg naar Aartrijke vanuit Snellegem op de Aartrijksesteenweg uitkomt. De hoeve werd gebouwd door de boswachtersfamilie Schollier, in dienst van baron Gillès de Pélichy.

De hoeve bestaat uit twee achter elkaar gelegen, parallelle volumes van boerenhuis en schuurtje. Het lage boerenhuis van vier traveeën is opgetrokken in geelbruine baksteenbouw op grijs geschilderde plint en is gevat onder een pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). De lijstgevel aan straatkant is afgeboord met een rechte tandfries. Licht getoogde muuropeningen met strekken; de beluikte vensters hebben een afzaat van zwarte tegels en behielden hun originele schuiframen; boven de deur een met zwarte klompjes omlijste en met kruis bekroonde beglaasde beeldnis.

Ten oosten aansluitende lage varkensstallen onder pannen lessenaarsdak. De deels beplankte schuur werd pas in 1957 in het kadaster geregistreerd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1901/5, 1957/30.
  • Aanvullingen historiek door Marcel Desmedt, februari 2008.

Aanvullende informatie

De gevel werd gerenoveerd, met onder meer licht aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk tot gevolg.

• Informatie meegedeeld door IOED Brugs Ommeland (15 september 2022).