erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88829

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis.

Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten. Dit volume wordt op het oudst gekende kaartmateriaal van de hoeve weergegeven, namelijk op de kaart van Ferraris (1771-1778) en op een kaartboek van Zerkegem van 1808-1810. Ouder kaartmateriaal betreffende deze hoeve werd tijdens dit onderzoek in het Rijksarchief van Brugge niet teruggevonden.

Opmerkelijk boerenhuis onder pannen zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde deuropening en rechthoekige beluikte en betraliede vensteropening. Opkamertravee gekenmerkt door verhoogde voorgevel, segmentbogig keldervenster in voor- en achtergevel en rechthoekig beluikt venster in de voorgevel ter hoogte van de opkamer. Eenvoudig, in de 20ste eeuw aangepast interieur. Kelder met troggewelven op overhoekse houten balken. Anno 2005 wordt de hoeve volledig gerenoveerd.

Zowel ten zuiden als ten noorden is dit volume verlengd met respectievelijk een stal uit 1866 en een vermoedelijk begin-19de-eeuws schuurtje dat werd verbouwd in 1927. Stallen met roodgeschilderde gedeelde staldeuren. Dwarsschuur van drie traveeën met een schuurpoort tot onder de dakrand. Haaks op het hoofdvolume, ten zuiden van het binnenerf een in 1935 en 2006 deels verbouwd bakhuis, dat opklimt tot de 18de eeuw. Ten noorden, een stal in helrode baksteen met radvormig uilengat in de zijpuntgevel, die door het kadaster wordt geregistreerd in 1927. Ten zuidoosten tenslotte, stal met wagenhuis uit 1935. Op het met asfalt verharde binnenerf, een mestvaalt.

  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen van het Rijksarchief te Brugge, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1866/11, 1927/9, 1935/8, 2002/20.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88829 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.