Hoeve 't Hellegathof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Hellegathof

Hoeve " 't Hellegathof", monumentale 19de-eeuwse hoeve waarnaar de straat is genoemd.

Historiek

Een ommeloper uit 1478 beschrijft een hoeve afhankelijk van de Rijke Klaren uit Brugge op deze plaats. De Rijke Klaren verkopen de hoeve in 1732 aan de pachter, Gillis Deketelaere. Een kaart uit 1783 geeft de hoeve weer als bestaande uit twee gebouwen haaks op de straat, een poortgebouw en twee grote drinkpoelen.

Op het Primitieve kadasterplan van 1830 is de hoeve grosso modo in dezelfde samenstelling weergegeven, met ten noorden een boomgaard. Het kadaster registreert in 1835 de gedeeltelijke afbraak voor uitbreiding van de gebouwen. In 1852 wordt de afbraak van het schuurvolume aangegeven en de bouw van een nieuwe schuur haaks op het boerenhuis (nok parallel aan de straat); wellicht betreft het de registratie van een verbouwing die eerder gebeurde, zie jaartal "1844" in de zijpuntgevel. In 1853 wordt het volume aan de straat, vermoedelijk poortgebouw, afgebroken. In 1975 worden beide volumes verbouwd en uitgebreid. Huidig gebruik als hertenkwekerij.

Beschrijving

Gele verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, met opkamer in de noordoosthoek, haaks op de straat ingeplant. Begin-19de-eeuws volume dat in 1835 deels wordt heropgebouwd en in 1975 wordt aangepast, onder meer voorzien van parementsteen en nieuwe muuropeningen. Zuidelijke erfgevel als voorgevel uitgewerkt, met baksteenfries en licht getoogde muuropeningen, luikduimen van de vensters bewaard. Ten noorden aansluitende, lagere stal met onder meer staldeuren in licht getoogde muuropeningen, en rondbogige openingen bij de varkensstallen.

Ten zuidoosten van het boerenhuis, een monumentale dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, en hoewel blijkens het kadaster gebouwd circa 1852, voorzien van het jaartal "1844" in de noordelijke zijpuntgevel. Korfboogvormige poorten en drie keer vier luchtgleuven in de erfgevel. Noordelijke zijpuntgevel met radvormig uilengat; zuidelijke zijpuntgevel met luchtgleuven. Ten zuiden, recentere aanbouw; ten oosten van het boerenhuis, eveneens recent bijgebouwde stal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1835/2, 1852/4, 1953/1, 1975/ 2, 1986/1.
  • DESMEDT M., Thema Wonen, Hellegathoeve, Open Monumentendag-Info, Jabbeke, 2007.