Hoeve Hof ter Weiden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Weiden

Beschrijving

Hoeve "Hof ter Weiden", als hoeve met losstaande bestanddelen reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778). Op het Primitief kadasterplan van 1830 getekend als twee parallelle volumes haaks op de straat, zijnde boerenhuis en schuur. Circa 1871 wordt ten zuidoosten van het huis een nieuwe haaks op de woning ingeplante dwarsschuur gebouwd. Twee jaar later wordt in het kadaster de bouw van een nieuw woonhuis geregistreerd, naast het oude huis dat tot stal wordt omgebouwd. In 1875 tenslotte volgt de bouw van een bakhuis ten noorden van het boerenhuis. In 1911 wordt het bakhuis uitgebreid en wordt een nieuwe stal ten noorden van het boerenhuis gebouwd. In 1973 worden enkele aanbouwen bij de bestaande volumes geregistreerd.

Verzorgde hoeve van vier losse bakstenen gebouwen omheen een begraasd erf, dat van de straat is afgescheiden door een ruime huisweide en resten van een boomgaard; het erf is door knotwilgen afgezoomd. Erftoegang gemarkeerd door smeedijzeren hek tussen fraaie bakstenen pijlers. Vierkante pijlers met hardstenen dekplaten; de rechter pijler bevat een rondbogige beeldnis, afgesloten met een fraai ijzeren traliewerk.

Centraal op het erf, het dubbelhuis uit 1873. Donkerrode baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok haaks op straat, mechanische pannen). De erfgevel is afgelijnd met een houten gootlijst op klossen. De licht getoogde muuropeningen hebben een gele bakstenen strek en arduinen onderdorpels; de vensters zijn beluikt en behielden aan de achterzijde hun originele groen-witte schrijnwerk. Voor- en achterdeur met bovenlicht. De bovenvensters zijn deels dichtgemetseld aan erfgevel; aan achtergevel werd de verdieping maar door één venstertje verlicht. Westelijke zijgevel met rondbogig zoldervenster.

Ten oosten aansluitende, lagere stalvleugel, die in 1873 ontstond door het verbouwen van de in kern 18de-eeuwse woning tot stalling. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint, gevat onder pannen zadeldak. Licht getoogde staldeuren en kleine venstertjes; recente aanbouw aan erfgevel.
Haaks op de woning, de in 1871 opgetrokken grote schuur. Enkelvoudige dwarsschuur met ten noorden een geïncorporeerd driedelig wagenhuis, waarvan de noordelijke traveeën tot stal werden omgevormd, en ten zuiden een geïncorporeerde stal. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Rood geschilderde korfboogpoorten en lage staldeuren. Laaddeur boven de oorspronkelijk centrale wagenhuispoort.
Bakhuis uit 1875 ten noorden van de woning. Bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met hoge schoorsteen. Aansluitende stal van 1911.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1871/6, 1873/3, 1875/8, 1911/3, 1973/13.