Burgerhuizen

Beschrijving

Heden in twee woningen opgesplitst dubbelhuis van zeven traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), in de zijpuntgevel gedateerd 1778. Deels beraapte (nummer 83), deels beschilderde (nummer 85) lijstgevel met steekboogvensters in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop. Muurbanden verbinden de onderdorpels der bovenvensters. Steekboogdeur in de tweede travee (nummer 85) ingeschreven in een geprofileerde arduinen omlijsting op neuten voorzien van voluutsluitsteen, loofwerk in de zwikken en bekronende gestrekte druiplijst; vernieuwde tussendorpel. In de vijfde travee: tweede deur, vermoedelijk voormalig venster. Aangepaste boogvormige poort in de laatste travee, ingeschreven in een beschilderde arduinen omlijsting verfraaid door imposten en sluitsteen met acanthusblad. Drie getraliede keldergaten in een arduinen omlijsting (nummer 83). Kroonlijst op modillons uit de 19de eeuw. Linker zijpuntgevel afgewerkt met aandak en muurvlechtingen en gemarkeerd door opschrift IDSI 1778; voorts steekboogvensters, centraal oculus en rechthoekige uilengaten in de top. Nummer 83. Vrij recente gevelbekleding en -indeling met behouden deur op de begane grond.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle