Rotskapel de Mans Rots

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rotskapel

Beschrijving

Gelgen aan de hoek met Legeweg (bij nummer 50). Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes.

Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894). Onder leiding van een zekere Gautron uit Frankrijk en in Brussel verblijvend, wordt met vier plaatselijke vaklieden begonnen aan de bouw. De kapel bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het omwalde domein en is opgericht tegen de wanden van een koepelvormige ijskelder, die bij het kasteel hoort. Voor de structuur van de grot worden de bakstenen van de in 1883 aangekochte Molen Depré uit de wijk Nieuwege gebruikt (zie Vaartdijk-Noord). Op de zeven meter hoge heuvel van de ijskelder worden kruiswegstaties voorzien; vernield in 1960. Op 29 oktober 1886 wordt op de hoge heuvel een groot houten kruis met bronskleurig Christusbeeld opgericht.

Wanneer het kasteel in 1936 door de Witte Paters wordt aangekocht, wordt op initiatief van Pater Gilles de Pélichy, de ijskelder omgevormd tot begraafplaats. Aannemer Gustaaf Lefever uit Varsenare hakt in de bolvormige wanden dertien openingen voor het bijzetten van lijkkisten. Het plan om er later nog dertien graven te laten uithouwen wordt niet meer uitgevoerd, als de Witte Paters ten westen van de kapel een begraafplaats laten aanleggen.

• BLOMME P., De "de Man's rotse" te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 3, nr. 2, 1963, p. 61-64.
  • DESMEDT M., Deprés molen te Varsenare en de grot de Man, in Snellinghem, jg. 16, 2003, p. 23-29.
  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke Extra-Info, Jabbeke, september 2003, p. 8.
  • FRANCHOO A., Uit het familiealbum van de Heren van Caloen en de Man te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 1, nr. 2, 1961, p. 24.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, deel III, Brugge, 1973, p. 177-180.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 27.
  • Ken je streek: een dorp in de west. Varsenare, een galerij van dreven en bossen, in Curiosa, jg. 30, nr. 299, 1992, p. 19.