erfgoedobject

Boerenwoningen

bouwkundig element
ID
88857
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee "blauwe huizen" die in 1874 in opdracht van Alfred de Man op diens kasteeldomein "De Blauwe Toren" als uitbatinghoeves werden gebouwd. De twee woningen maken deel uit van een reeks van vier oorspronkelijk identieke woningen, waarvan het meest rechtse huis (nummer 26) tot op heden intact is bewaard.

Nummer 28 werd aangepast, waarbij bedaking en schrijnwerk hun authenticiteit verloren, de twee andere woningen verdwenen.

De woning op nummer 26 is een laag breedhuis van vier traveeën; de geelbruine baksteenbouw heeft een gepekte plint en is gevat onder een zadeldak (nok parallel aan de straat) met typerende geglazuurde blauwe pannen, zie de benaming blauwe huizen. De zijpuntgevels zijn met windborden afgewerkt en doorbroken met een rondbogig zoldervenster met rode strek. De voorgevel is doorbroken met licht getoogde muuropeningen, waarvan het westelijk blind, de vensters beluikt en de deur met arduinen trede en bovenlicht; 19de-eeuws schrijnwerk bewaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1874/4.
  • FRANCHOO A., Bij de inhuldiging van de nieuwe "de Manlaan" te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 2, nr. 3, 1962, p. 117-118.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, deel II, Brugge, 1972, p. 102-104 en 111.
  • FRANCHOO A., De Blauwe Huizen te Varsenare en hun eerste bewoners, in Brugs Ommeland, jg. 7, nr. 4, 1967, p. 137-142.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 117-128.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 45-48, 87-90.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88857 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.