erfgoedobject

Villa Kasteeltje

bouwkundig element
ID
88877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88877

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Kasteeltje
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eén van de meest kenmerkende gebouwen in de dorpskom van Varsenare is het "Kasteeltje", circa 1876 gebouwd als buitenverblijf van de vooraanstaande familie de Man-van Caloen. Het gemeentearchief van Jabbeke bewaart de geveltekening van de bouwaanvraag voor een "villa" die Alfred de Man in 1876 indiende bij de gemeente Varsenare.

Ruime woning met stal en koetshuis grenzend aan de Zandstraat, in het kadaster geregistreerd in 1877. In 1889 worden huis en stal met elkaar verbonden door een veranda; in 1934 wordt een broeikas opgetrokken tegen de tuinmuur.

Vrijstaande lage woning in omhaagde en deels ommuurde tuin met boomgaard en moestuin. De vrij traditioneel opgevatte woning heeft een aantal cottagekenmerken zoals het achthoekige torenvolume van twee bouwlagen op de hoek en de houten luifel boven de inkom. Donkere baksteenbouw onder mansardedak met donkere geglazuurde pannen en houten dakvensters; torenvolume heeft een leien tentdak. Het baksteenmetselwerk is verlevendigd met overhoekse friezen en afwisselend rood en zwart ingekleurde voegen. De segmentboogvensters hebben een vlakke bakstenen omlijsting.

De woning heeft een dubbelhuisindeling, met centrale gang. Eenvoudig interieur met authentieke eind-19de-eeuwse elementen zoals cementtegelvloeren, granitovloer, houten schouwtjes, deuren met imitatiehoutschilderingen. De oostelijke kamers lijken in het interbellum een nieuwe aankleding te hebben gekregen.

Eenvoudige stal- en koetshuisvolumes onder zadeldaken met zwarte geglazuurde pannen. Koetshuis anno 2005 verbouwd tot winkel-atelier.

  • Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, Levend archief, Jabbeke-Varsenare.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1877/2, 1883/9, 1934/5.
  • Gemeentearchief Jabbeke, Varsenare, Ruimtelijke ordening en stedebouw, plans en alignementen 1824-1905, losse stukken.
  • DE MAN J., Het kasteeltje en de oude smisse te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 11, nr. 4, 1971, p. 194-197.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 122.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Kasteeltje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.