Imposante voormalige pastorie van Varsenare, gelegen op een vierkant omgracht perceel binnen een ruime beboomde en omheinde, openbaar toegankelijke tuin. Sinds 2000, na een grondige renovatie naar ontwerp van architecten I. Decoster en M. Verhelst, in gebruik als deelgemeentehuis van Varsenare.
Historiek
De pastorie werd op deze plaats, ten noordoosten van de kerk, ingeplant in 1540, als nieuwe "priesteraghie" voor pastoor Symoen Janszeune. Het huidige gebouw is begin-19de-eeuws, met een hekwerk dat in 1847 aan straatzijde werd toegevoegd, gelijktijdig met de omheining van de begraafplaats. Ze werden gemaakt door smid Pieter Coudeville. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de pastorie twee jaar als gemeenteschool gebruikt. Behalve deze twee jaar, was het gebouw aansluitend tot 1992 in gebruik als pastorie.
Beschrijving
Rood bakstenen gebouw van twee bouwlagen en zeven traveeën, gevat onder pannen zadeldak. Strenge bakstenen lijstgevel, verticaal geritmeerd door natuurstenen banden. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Opvallende glazen achterbouw in hedendaagse vormgeving. Het gebouw ligt centraal in een ruime tuin met kastanjebomen en de resten van een U-vormige walgracht.
FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 86.
Gemeentehuis Varsenare, in Jabbeke Extra-Info, Jabbeke, september 2000.
Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Hooft, Elise Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Bij de pastorie werd een beeld in de vorm van een boek geplaatst om het 1000-jarige bestaan van Varsenare te herdenken.