Zogenaamd "Avondrust", 19de-eeuwse villa in ruime omheinde tuin ten westen van de parochiekerk. De villa gaat terug op het wellicht begin-19de-eeuws buitenverblijf "Oude Hof" van een Brugse rentenierster, Theresia Derycker. In het derde kwart van de 19de eeuw wordt het buitenverblijf aangekocht door baron Anselm van Caloen de Basseghem. De familie van Caloen laat de villa in verschillende fasen vergroten tot het huidige volume: het kadaster vermeldt vergrotingen in 1876 en 1896. Een jaartal in een gevel van de villa laat vermoeden dat er in 1887 ook werken werden uitgevoerd. In 1895 omgedoopt tot "Villa Maurice", sinds 1934 gekend onder de huidige naam.
Villa in grote omhaagde tuin met talrijke bomen, toegankelijk via een gietijzeren hek waarin de letters V en C zijn verwerkt. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien schilddak waarin vroeger dakkapellen zaten. Metselwerk afgewisseld met witgeschilderde hoekneggen, cartouche en omlijstingen van vensters en deuren, typerende balkons. Volgens de literatuur is in de tuin het beeldhouwwerk "Samson" aanwezig van Hendrik Pulinx de Oudere.
DE MAN J., Villa "Ouden hof", later "Villa Maurice", thans "Villa Avondrust" te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 5, nr. 1, 1965, p. 3-7.
FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, deel II, Brugge, 1972, p. 153-155.
FRANCHOO A., De familie Bernard Verhulst te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 13, nr. 4, 1973, p. 125-127.
FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985; p. 123-125.
Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Hooft, Elise Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)