erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88915

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype, teruggaand op een begin-19de-eeuwse uitbating die in 1928 en 1959 wordt verlengd. Tijdens de 20ste eeuw behoort de hoeve tot het nabijgelegen kasteeldomein (zie Flamincka Park).

Witgekalkte bakstenen volumes met gepekte plint onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Onverhard erf aan de straat, deels omgracht, met gekasseide oprit en stoep; boomgaard aan straatkant.

Boerenhuis met opkamer in de noordoosthoek en een met zwarte bakstenen omlijste voordeur, met imposten. Aansluitend stalgedeelte van drie traveeën en recentere schuur in gele baksteen. Ten noordwesten een bijenkorfvormig hondenhok.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1928/4, 1957/13.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.