Hoeve uit 1781

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve uit 1781

Beschrijving

Verbouwde historische hoeve, waarvan het oorspronkelijke boerenhuis met jaarankers uit "1781" is gedateerd. Bij deze hoeve stond tot 1913 de "Westmolen", uitgebaat door de familie Acke. Nadien werd een mechanische maalderij geïnstalleerd.

Het oorspronkelijke 18de-eeuwse boerenhuis, nu stal, bestaat uit een woongedeelte van vier traveeën + ten oosten aansluitende stal van vier traveeën; rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. De vensteropeningen werden allemaal verkleind; de mooie zwart bakstenen omlijsting van de voordeur bleef bewaard. Witgekalkte voorgevel met grijze plint.

Haaks bij de woning aansluitend, een schuurvolume van twee bouwlagen, gebouwd in 1909.

• VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 226-231.