erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88919

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze
  Deze bescherming is geldig sinds 17-12-2012

Beschrijving

Burgerhuis met oudere kern voorzien van een nieuw voorgevelparement en mansardeverdieping in het eerste kwart van de 20ste eeuw door de familie Cooreman-Van Assche, koster. De paardenstallen rechts werden volgens het kadasterarchief gebouwd in 1905, nu winkel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met zinken oeils-de-boeuf. Oranjerood bakstenen parement op een hardstenen plint, sterk horizontaal gemarkeerd door hardstenen cordons en een aflijnende houten kroonlijst op consooltjes. Rechthoekige vensters in bakstenen omlijsting, onder ontlastingsbogen met hardstenen hoek- en sluitstenen, onder doorgetrokken bakstenen waterlijst; sierankers op de penanten, geometrische tegeltableaus op de borstweringen en onder de kroonlijst. Rechthoekige deur met bovenlicht en hardstenen dagkanten.

Vroegere paardenstallen rechts van de woning, van twee traveeën onder haaks schilddak. Decoratief uitgewerkte bakstenen straatgevel met spaarvelden afgewerkt met een boogfries onder de daklijst; oorspronkelijk getoogde muuropeningen, vandaag aangepast tot winkelpui.

 • BOSMAN R. & HEYVAERT H. 1990: De geschiedenis van Wieze, Wieze, 322.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wieze

 • Is deel van
  Wiezeplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88919 (Geraadpleegd op 26-01-2021)