Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand bij Warande, met een dubbelhuisopstand van vier traveeën en een geïntegreerde staltravee. Eénlaagsvolume met verhoogde begane grond onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster daterend van 1838. In 1868 uitbreiding van de woning tot aan de straat en een tweede vergroting in 1882. Achteraan de woning is een vrijstaand volume bewaard dat is weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op het primitief kadasterplan van 1830.

Thans verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel voorzien van kwartbol kooflijstje onder dakoverstek. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Geïncorporeerde stalvleugel.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1841/5, 1869/12, 1882/87.

Auteurs: Gilté, Stefanie