erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning en dienstgebouw

bouwkundig element
ID
88945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88945

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achteringelegen boerenarbeiderswoning deel uitmakend van een tweewoonst (Beelkens nummer 8-10) met bijhorende schuur/stal. Weergegeven op primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst. Volgens het kadaster uitbreiding van de bestaande woning en bouwen van een schuur/stal in 1882.

Woonhuis van drie traveeën en geïntegreerde staltravee. Witbeschilderde baksteenbouw boven zwarte plint. Doorlopend pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen waarvan de vensteropeningen beluikt. Nieuw schrijnwerk. Rechtervolume (Beelkens nummer 8) van de tweewoonst grondig verbouwd.

Schuur/stal van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder een doorlopend pannen zadeldak. Loodrecht op de straat gebouwd, volgens het kadaster in 1882. Aan weerszijden een lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Verankerde rode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Aangepaste rechthoekige muuropeningen overspannen door betonnen lateien. In de zijpuntgevel aan de straatzijde aanvliegopeningen voor duiven.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1882/121.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning en dienstgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.