erfgoedobject

Herenhuis Woning De Schepper

bouwkundig element
ID
88955
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88955

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant herenhuis zogenaamd "woning De Schepper". Gebouwd in neobarokke stijl naar ontwerp van "L. VERSTRAETE/ BOUWMEESTER/ ISEGHEM". Volgens het kadaster gebouwd in 1913 in opdracht van mevrouw Deschepper. Volgens oude prentkaarten stond hier een herenhuis met een beraapte lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen.

Hoofdvolume van vijf traveeën onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Dak voorzien van een pittoreske dakkapel en een dakvenster met traptop, een bolkozijn en een cartouche in het boogveld. Links van de poort lager volume. Oranjerood bakstenen parement in combinatie met arduin voor de plint en overvloedig gebruik van zandsteen voor de ornamentiek. De gevel wordt horizontaal belijnd door banden ter hoogte van de onder-, de tussen-, en de bovendorpels. Als risaliet uitgewerkte drie middentraveeën met traptop voorzien van een natuurstenen topbekroning. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond onder meer opgevat als drielichten met sierlijke cartouches in de boogvelden. Deur gevat in een geblokte natuurstenen omlijsting met schouderboog. Op de verdieping balkon voorzien van een balusterleuning. Behouden schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beenem, 1914/7.
  • Brochure Open monumentdag Vlaanderen. Gemeente Beernem, Beernem, 1995, p. 8.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Woning De Schepper [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88955 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.