erfgoedobject

Woning Depré

bouwkundig element
ID: 88957   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88957

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Depré
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "woning Depré". Volgens het kadaster gebouwd in 1906 in opdracht van molenaar Depré.

Imposant halfvrijstaand herenhuis met bijhorende tuin aan de straat begrensd door een oranje bakstenen tuinmuur met blinde rondboogfries en opengewerkt met een rondboogpoort met geprofileerde waterlijst en bekroond door kantelen. Het hoofdvolume is een breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Oranje baksteenbouw in combinatie met arduin voor de plint en rijk gebruik van Euville-steen voor de ornamentiek en de kozijnconstructies. Rechts als risaliet uitgewerkte trapgevel uitkragend op twee rondbogen aanzettend op natuurstenen consolestenen. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies, opgevat als drielichten en kruiskozijnen. Behouden schrijnwerk en kroonlijst op klossen. Dakvenster met getrapte top. Links van de woning bevond zich een gebouwencomplex waaronder een stenen graanmolen, een oliemolen en een olieslagerij met een grote stenen schoorsteen. In 1919 werden de wieken van de molen afgenomen, aangezien de stoommachine hun taak overgenomen had. In 1946 werd de kap afgenomen en tenslotte werden de romp en de hoge schouw in 1958 gesloopt. De bijhorende magazijnen werden in 1962 afgebroken.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1906/6.
  • Brochure Open monumentdag Vlaanderen. Gemeente Beernem, Beernem, 1995, p. 7.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Woning Depré [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88957 (Geraadpleegd op 19-10-2019)