erfgoedobject

Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl

bouwkundig element
ID
88962
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88962

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg "TIVOLI" zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij "De pijl" op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van "1881". Op het primitief kadasterplan van 1830 staat een gelijkaardig volume, aangeduid als schuur. Dit wordt in 1881 afgebroken en vervangen door het huidige gebouw. In 1886 wordt het achterste gedeelte omgevormd tot een stoombrouwerij. In 1877 wordt de zogenaamde brouwerswoning links van het gebouw opgetrokken (Bloemenedalestraat nummer 68).

Aan de straat een rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen in een segmentboognis met bepleisterde en beschilderde latei. Op de verdieping rondboogvormige muuropeningen. Zijgevel voorzien van een blinde korfboogfries.

Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1877/8, 1882/3, 1888/6.
  • Brochure Open monumentdag Vlaanderen 1995. Gemeente Beernem, Beernem, 1995, p. 5.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88962 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.